Bromilin Enzyme Drink

Apakah yang mendorong beliau mengatakan demikian? Dan apakah beliau mempunyai bukti yang kukuh serta pertanggung jawaban  terhadap terhadap kenyataan yang telah menggemparkan dunia perubatan pada waktu itu?
Hasil dari pengamatan yang telah beliau lakukan Di bawah mikroskop, ia mengamati bahawa plasenta terbentuk dari sel- sel trofoblas (tropho bererti makanan) dan sel trofoblas ini mempunyai cara kerja yang sama seperti sel kanser.  Dari pengamatan beliau juga mendapati plasenta berhenti tumbuh pada hari ke 56 pada kehamilan manusia, yang merupakan hari yang sama pankreas pada janin manusia mulai berfungsi.

Beliau mempercayai pankreas janin ada mengeluarkan sesuatu yang dapat menghentikan pertumbuhan plasenta. Jika hal ini tidak berlaku, sel sel trofoblas akan memusnahkan kehamilan, yang disebut chorion-karsinoma, mengikuti dan mampu membunuh ibu dan bayi yang sangat cepat. Hasil dari penemuan ini beliau telah menghasilkan sebuah penulisan yang bertajuk  “The Unitarian trofoblas”  merupakan sebuah makalah tentang Teori kejadian  kanser pada tahun 1902.
Beliau mendapati pancreas mengeluarkan sejenis enzim yang dapat menghalang sel sel trofoblas membentuk plasenta.  Oleh kerana cara kerja sel sel trofoblas sama seperti sel  Kanser  maka cara memusnahkanya juga sama. Kanser mempunyai rangsangan multifaktorial yang akan menyebabkan proses replikasi awal dari perbezaan sel, ternyata, satu penyebab utamanya  – kekurangan enzim pankreas.

Pandangaan  Dr John Beard kemudian terbukti secara klinikal, kanser yang merupakan hasil dari kegagalan Pankreas untuk menghasilkanenzim pankreas  dalam jumlah yang tepat. Dia menyatakan bahawa sel-sel yang tersisa dari perkembangan embrio janin yang tersebar di seluruh tubuh dan mula membiak. Oleh beberapa rangsangan luaran seperti persekitaran yang beracun, penggunaan  ubatan, makanan dan kecederaan dalaman. Di sinilah peranan enzim pankreas bekerja untuk mencerna sel-sel ini apabila mereka mula berkembang biak.

Dengan tidak adanya atau defisiensi enzim pankreas, sel-sel primitif mulai memperbanyakan dan hasilnya adalah kanser, pertumbuhan, cepat tidak terkawal sel terdiferensiasi. Dalam ketiadaan atau kekurangan enzim Pankreas, sympathetic pesakit dominan akan berakhir dengan tumor padat di otak, pankreas, perut, dll hati dan lain-lain Pengkerias dalam badan manusia bertindak sebagai organ yang menghasilkan hormon2 penting termasuk insulin,glucagon dan somatostatin.

Disamping ia juga menghasilkan enzim pencernaan yang disalurkan melalui saluran halus darah untuk mencernakan zat2 makanan seperti protin,karbohidrat dan lemak.

Enzim2 lain yang dihasilkan oleh pengkerias ialah  trypsin, chymotrypsin, aminopeptidases, elastase, amylases, lipase, phospholipases, nucleases. Dalam kaedah pembasmian kanser enzim trypsin dan chymotrypsin adalah enzim penting kerana ia mampu memecahkan tembok protin yang mengelilingi sel kanser.  

Selagi tembok protin ini tidak dapat dimusnahkan selagi itulah sel kanser akan terselamat dari serangan antibodi badan.
Kebanyakan pakar terapi metabolik terapi B17 memberi perhatian penting kepada pengkerias. Ia mestilah berada dalam keadaan terbaik untuk memastikan penghasilan enzim2 penting ini selain bantuan vitamin B17.

Sesetengah terapi alternatif kanser yang lain yang tidak menggunakan vitamin B17 menumpukan perhatian kepada keberkesan pengkerias menghasilkan enzim2 pencerna protin yang kuat yang mampu memusnahkan jaluran protin secara efektif. Mereka menumpukan kearah membina pengkerias yang berprestij dan agar kanser dapat dihapuskan dalam keadaan normal tanpa unsur2 luar seperti penggunaan  amygadalin.
Tumor malignan adalah dilindungi olih jaluran protin bercas negatif. Memandangkan antibodi badan manusia juga bercas negetif tumor tersebut tidak dianggap entiti asing olih antibodi malah ianya diiktiraf sebagai  sebahagian dari sel badan yang sihat. Umpama anda mendekatkan dua magnet dalam keadaan pola negetif dengan pola negetif. Magnet tidak akan melekat,sebaliknya ia menolak antara satu sama lain.Begitulah antibodi dalam badan bekerja ia tidak menyerang sel yang yang mempunyai cas yang sama. Dengan ini tumor tadi terselamat dari dimusnahkan.
Olih itu enzim pengkerias terutamanya trypsin dan chemotrypsin  amat diperlukan untuk memusnahkan tembok protin pada sel kanser  agar sel kanser yang terdedah bercas positif dengan itu ia akan ditarik kedalam antibodi dan dimusnahkan. Walaupun sel kanser hanya bolih dihapuskan dengan antibodi yang kuat namun fungsi enzim trypsin dan chemotrypsin juga penting kerana kanser membiak dalam badan kerana kelemahan pengkerias menghasilkan enzim pemusnah protin. Malah pakar2 kanser berpendapat enzim trypsin dan chemotrypsin yang kuat juga mampu memusnahkan sel kanser bersendirian tanpa pertolongan antibodi.
Disinilah pentingnya suppliment untuk pengkerias dimasukkan kedalam salah satu protkol terapi metabolik B17. Supplimen ini dikenali sebagai enzim proteolytic dan pencreatic enzyme.Untuk terapi metabolik B17 hanya enzim yang berkaitan pencernaan protin sahaja yang perlu diambil umpamanya bromalain, Protease, Twinlab, Pancreatin Quadruple Strength, Megazyme Forte dan sebagainya.
Walaupun umpamanya bromalain lebih popular digunakan sebagai enzim pengkerias dalam protokol terapi B17 namun saya lebih suka untuk mengkhususkan kepada enzim yang berkaitan dengan pemusnahan kanser seperti “pencreatin Quaruple Strength” kerana fungsi khususnya ialah menghalang metasis tumor. PQS mempunyai enzim trypsin, chymotrypsin, amylase dan lipase yang amat membantu dalam pemecahan tembok protin sel kanser. Unsur2 ini lebih digemari untuk digunakan olih Dr Kerbs yang menemukan vitamin B17.

Namun bromolain yang diperbuat dari ekstrak buah nenas  mudah didapati di pasaran dan ia juga mempunyai enzim pemusnah protin yang berkesan. Bagi melengkapi terapi yang di sebut di atas produk di bawah ini merupakan produk yang sangat luarbiasa untuk di gunakan pada tahap dan Fasa pertama rawatan metabolik therapi.

Bromelain adalah satu enzim iaitu dikeluarkan daripada batang dan buah nanas. Ia adalah digunakan bagi membantu mengurangkan keradangan dalam badan, mempercepatkan penyembuhan luka-luka dan lebam-lebam, dan membantu dalam penghadaman protein-protein. Kajian menunjukan berfaedah dalam membantu untuk melawan penyakit kardiovaskular dan kanser.
Bromelain adalah diterima dengan meluas sebagai satu rawatan berkesan untuk sakit dan bengkak disebabkan secara cedera (termasuk kecederaan sukan-sukan, pembedahan, dan jangkitan). Banyak kajian telah berkali-kali ditunjukkan bromelain bantuan keupayaan badan pulih daripada kecederaan dengan cepat lebih oleh mencegah pengumpulan fibrin dan bahan-bahan menghasut yang kuat, ibarat leukotrienes. Panel Pakar Jerman (Mentauliahkan E) telah diluluskan bromelain untuk rawatan bengkak dan kecederaan olahraga, dan mengesyorkan satu dos 80 untuk 120 miligram dua untuk harian tiga kali.
Terdapat bukti yang kukuh bahawa pengambilan 1,200 hingga 1,800 miligram bromelain satu hari boleh membantu mengenangkan kembali kesakitan akibat keradangan dan kanser dalam yang yang sengsara dengan artritis reumatoid.
Apabila digabungkan dengan antibiotik, bromelain boleh juga membantu mengurangkan keradangan yang menemani sinusitis. Kajian-kajian telah menunjukkan bahawa bromelain adalah baik untuk penurunan bengkak payu dara dan meningkatkan khadar pernafasan.
Bromelain menyekat pengagregatan (berkumpul) platelets, dan ia sangat membantu mencegah penyakit jantung disebabkan oleh pembentukan plak yang akan membawa kepada serangan jantung.
Ia sangat berkesan dalam merawat angina dan Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD),
Bromelain dapat meningkatkan penyerapan beberapa dadah, termasuk antibiotik, ubat-ubat kemoterapi, dan tekanan darah tinggi. Bromelain boleh membantu rawatan-rawatan kanser menjadi lebih berjaya.
Bromelain boleh meningkatkan kesan-kesan ubat-ubatan lain juga, Seperti warfarin (Coumadin); anti Motrin, Advil, naproksen, dan aspirin; antiplatelet dadah clopidogrel (Plavix); herba-herba, ginkgo, latau bawang putih; dan dos vitamin tinggi E.
Bromelain boleh membantu yang menderita sindrom prahaid (PMS) oleh halangan prostaglandin hormon-hormon yang punca kejang prahaid, walaupun beberapa kajian telah menunjukkan bahawa bromelain boleh sebenarnya meningkatkan berdarah semasa haid.

Adachi N, Koh CS, Tsukada N, Shoji S, Yanagisawa N. In vitro degradation of amyloid material by four proteases in tissue of a patient with familial amyloidotic polyneuropathy. J Neurol Sci . 1988;84(2-3):295-299.

Blumenthal M, Goldberg A, Brinkman J, ed. Herbal Medicine. Expanded Commission E Monographs . Boston, Mass: Integrative Medicine Communications; 2000:33-35.
Bradbrook JD. The effect of bromelain on the absorption of orally administered tetracycline. Br J Clin Pharmacol . 1978;6(6):552-554.
Bromelain. Alt Med Rev . August 1998;3:302–305.
Brunton J. Pharmagnosy, Phytochemistry, Medicinal Plants . Paris: Lavoisier Publishing; 1995.
Desser L, Rehberger A, Kokron E, Paukovits W. Cytokine synthesis in human peripheral blood mononuclear cells after oral administration of polyenzyme preparations. Oncology . 1993;50:403–407.
Felton GE. Fibrinolytic and antithrombotic action of bromelain may eliminate thrombosis in heart patients. Med Hypotheses . 1980;6(11):1123-1133.
Harborne J, Baxter H, eds. Phytochemical Dictionary: A Handbook of Bioactive Compounds from Plants . London, England: Taylor & Francis; 1993:376.
Klein G, Kullich W. Short-term treatment of painful osteoarthritis of the knee with oral enzymes. A randomized, double-blind study versus diclofenec. Clin Drug Invest . 2000;19(1):15-23.
Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs, and Cosmetics , 2nd ed. New York: John Wiley & Sons, Inc. 1996.
Majima M, Kawashima N, Hiroshi I, Katori M. Effects of an orally active non-peptide bradykinin B2 receptor antagonist, FR173657, on plasma exudation in rat carrageenan-induced pleurisy. Br J Pharmacol . 1997;121(4):723-730.
Masson M. Bromelain in blunt injuries of the locomotor system. A study of observed applications in general practice. Fortschr Med . 1995;113:303–306.
Mori S, Ojima Y, Hirose T, Sasaki T, Hashimoto Y. The clinical effect of proteolytic enzyme containing bromelain and trypsin on urinary tract infection evaluated by double blind method. Acta Obstet Gynaecol Jpn . 1972;19(3):147-153.
Murray MT, Pizzorno JE. Bromelain. In: Pizzorno JE, Murray MT, eds. Textbook of Natural Medicine . Vol 1. 2nd ed. Edinburgh: Churchill Livingstone; 1999:619-622.
Mynott TL, Guandalini S, Raimondi F, Fasano A. Bromelain prevents secretion cased by Vibrio cholerae and Escherichia coli enterotoxins in rabbit ileum in vitro. Gastroenterol. 1997;113(1):175-184.
Reynolds JEF, ed. Martindale: The Extra Pharmacopoeia . 31st ed. London, England: Royal Pharmaceutical Society; 1996:1681.
Rimoldi R, Ginesu F, Giura R. The use of bromelain in pneumological therapy. Drugs Exp Clin Res . 1978;4:55-56.
Sanders HJ. Therapy of chlamydia infections with tetracyclines. Int J Exp Clin Chemother . 1990;3(2):101-106.
Schulz V, Hänsel R, Tyler VE. Rational Phytotherapy: A Physicians’ Guide to Herbal Medicine . New York: Springer; 1998.
Taussig SJ, Batkin S. Bromelain, the enzyme complex of pineapple ( Ananas comosus ) and its clinical application. An update. J Ethnopharmacol . 1998;22:191–203.
Tinozzi S, Venegoni A. Effect of bromelain on serum and tissue levels of amoxicillin. Drugs Exptl Clin Res . 1978; 4(1):39-44.
Uhlig G, Seifert J. The effect of proteolytic enzymes (traumanase) on posttraumatic edema. Fortschr Med . 1981;99:554–556.
Walker JA, Cerny FJ, Cotter JR, Burton HW. Attentuation of contraction-induced skeletal muscle injury by bromelain. Med Sci Sports Exerc . 1992;24:20–25.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s